2021. Augusztus 10.

Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer ára?

7 perc olvasási idő

Mennyi idő alatt térül meg egy napelem rendszer ára?

Áttérni a napenergia használatára nagy döntés, hiszen hiába vágyunk arra, hogy egy környezettudatosabb életet éljünk, ha pénztárcánk nem engedi meg. Ez egy hosszú távú befektetés, amelynek következményei nagy hatással vannak nemcsak a mi jövőnkre, hanem a természetre is. A legtöbb ember elhatározását nagyban megnehezíti az interneten fellelhető információk sokasága - főleg a napelem rendszer árának tekintetében. Cikkünk ezen hivatott segíteni.


Mennyibe kerül egy napelem rendszer kiépítése?

Nagy átlagban, egy napelem rendszer telepítésének ára 1-3 millió forint között mozoghat. Azonban sokaknak nem mindegy, hogy 1 vagy 3 millió forintról van szó. A pontosabb számításokért nézzük meg az Optimum Solar csomagajánlatait:

Ha családi házunk elhelyezkedése indokolja, kérhetünk árnyékmentes felületre tervezett csomagot - ez a PRO és a PRO+. Mindkét csomag 370 Wp-s teljesítményű, Bauer Solartechnik paneleket tartalmaz, valamint 25 év alatt 80%-os teljesítmény garanciát. A felmérés, tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés, távfelügyelet és hozamgarancia is benne van a csomagban.

medencés ház napelemmel
A napelem rendszer ára megtérülő befektetés

Az inverterhez tartozó garancia csomagtól függetlenül és a termék típusát figyelembe véve változhat. Cégünk Huawei, Fimer ABB, Fronius, SolarEdge termékekkel dolgozik együtt, melyeknek garanciája 5-től 25 évig terjedhet. Minden esetben adunk ajánlatot arra vonatkozóan, hogy mely termék lenne a legmegfelelőbb az ügyfél részére, de természetesen számításba vesszük az esetleges kívánságokat is. A díjmentes távfelügyeleti szolgáltatás és a rendszergarancia is a csomagok részei, viszont a PRO-nál 5 évre, a PRO+-nál 10 évre terjed ki.

A PRO csomag bruttó 1 129 300 forinttól elérhető, míg a PRO+ csomag kibővített szolgáltatással már bruttó 1 255 700 forinttól megrendelhető.

Amennyiben számunkra kiemelten fontos a hosszú távú garancia, akkor érdemes a GOLD vagy a GOLD+ csomagot választanunk.
Ezekhez a csomagokhoz a 30 év termékgaranciát tartalmazó, 340 Wp-s teljesítményű Glass-Glass napelem tartozik. A gyártó pedig 87%-os teljesítménygaranciát is biztosít 30 évre.

Természetesen a két csomagnak is része a díjmentes felmérés, tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés, távfelügyelet és a hozamgarancia. Hasonlóan a PRO és PRO+ csomagokhoz, ügyfeleink többféle inverter közül választhatnak, melyek garanciája a terméktől függően 5-25 év között van. Továbbá a távfelügyeleti szolgáltatás és a rendszer garancia is 5 évvel több (tehát összesen 10 év) a GOLD+ csomagnál.

A GOLD csomag már bruttó 1 265 100 forinttól elérhető, míg a GOLD+ csomag kibővített szolgáltatással bruttó 1 391 500 forinttól választható.

Fontos bemutatni a SMART csomagot is, a PRO és a GOLD csomagok mellett. Árnyékos tetőfelületekre a SMART csomag a legjobb választás, melyek Tigo teljesítmény-optimalizálót tartalmaznak, a maximális hozam eléréséért. Így egy esetleges kémény vagy fa árnyékolása esetén az érintett napelem paneleket optimalizálóval látják el, ezzel segítve a napelem teljes hatékonyságát.

Szerencsére nem szükséges, hogy ezen költségek teljes összege minket terheljen. Manapság számtalan állami támogatás és pályázat nyújt segítséget napelem rendszerek finanszírozásában. Ezeket magánszemélyek, de akár kis-, és középvállalkozások is igénybe vehetik. Célszerű a támogatás igénybevétele előtt előminősítést végezni, pl. az Otthonfelújítási támogatáshoz készült verziót itt lehet kitölteni. Az Optimum Solar munkatársai készséggel állnak rendelkezésére pályázati információk kapcsán.

Mire tér ki a garancia?

Egy megbízható cégnél nem merülnek fel váratlan költségek a folyamat során, ugyanis már jó előre tájékoztatnak minket mindenről. Az Optimum Solar-nál az első ajánlatkérést követően egy díjmentes helyszíni felmérésre kerül sor, ahol az ügyfél minden kérdését felteheti a szakembernek. Ezután következik a végleges ajánlatadás, ami minden lehetséges költséget tartalmaz.
(Egy napelem rendszer kiépítésének folyamata lépésről lépésre megtekinthető itt).

Napelem rendszer egy családi ház tetején
Mindenre kiterjedő garancia

Hogy teljesen bebiztosítsuk magunkat, érdemes a különböző garanciákat is megvizsgálnunk. Amikor az emberek garanciára gondolnak - napelem tekintetében -, általában a termékgaranciát értik alatta. A termék jótállásáról érdemes tudni, hogy a gyártó cég hatásköre alá esik. A Bauer Energiekonzepte - aki az Optimum Solar partnere - a termékgarancián felül akár 87%-os teljesítménygaranciát is ad a paneleihez. Az inverterre, valamint a rögzítésekre és a villamos anyagokra is vonatkozik garancia. Részletesebb leírás az egyes garancia típusokról itt olvasható.

Mikorra térül meg a beruházásunk?

A beruházás megtérülése függ egyrészt az átlagos fogyasztásunktól valamint befolyásolja az is, hogy igénybe vesszük-e az állami támogatást.

Hadd szemléltessük ezt egy valós ügyfél példáján keresztül. Az említett vásárló átlagos havi villanyszámlája 30.000 forint körül volt. Kiépítéskor 31 db Bauer 275 Wp-s panel került a tetőre, amelyeknek 8,525 kWp a teljesítménye. 9950 kWh/éves hozamról szólt az ajánlat - amelyet ők természetesen elfogadtak. 2020. április és 2021. március között 10 754 kWh-t termelt a kiépített napelem rendszer, amely 108%-a a vállalt éves termelésnek.

Ezek alapján a napelem rendszer árának megtérülése nagyjából a 9. évnél következik be, de előfordulhat, hogy hamarabb is. Természetesen, a fent említett 50%-os támogatással ez a felére, 4-5 évre csökkenhet.

Ha a környezetbarát életvitel a célunk, napelem rendszer kiépítésén mindenképpen érdemes elgondolkodnunk. Nem kell megijednünk attól, hogy hosszú ideig tart, amíg visszajön az ára, hiszen családi házunk áramszámlája már gyakorlatilag használat közben megszűnik. Arról nem is beszélve, hogy függetlenítjük magunkat a szolgáltatótól, tehát nem érintenek majd minket az áremelések sem. Ez valóban egy lényeges érv, amiért megéri a napelem rendszer mellett döntenünk.


Szómagyarázat:
Inverter

A gép, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja, ugyanis maga a napelem egyenáramot termel.

Wp

A napelem csúcsteljesítménye, hogy szabványos körülmények között mekkora maximális teljesítményre képes a napelem.

kWp

Kilowattpeak. A “peak” angolul csúcsot jelent. Azt adja meg, hogy mekkora az adott panel, ill. rendszer csúcsteljesítménye laboratóriumi körülmények között.
(Nem része az SI mértékegység rendszernek)

kWh

Kilowattóra