2021. Július 27.

Napelem árak, avagy egy életre szóló beruházás

9 perc olvasási idő

Öreg házaspár néz egy napelemes házat

A lakosságfejlesztést mindig is fontosnak tartottuk. Az általunk megszerzett tudás átadásával szeretnénk segíteni az embereknek, hogy környezetüket jobbá, élhetőbbé tehessék. Ez a cikk elsősorban azoknak szól, akiket érdekelnek a napelem árak, hogy pontosan mennyibe is kerül a beruházás és mennyi idő alatt, hogyan térül meg leginkább.

Hasznos információkat tartalmazhat azok számára is, akik még keresik a megfelelő szolgáltatót és minőséget, vagy akinek még vannak megválaszolatlan kérdései a témával kapcsolatban, és nem tudják eldönteni, hogy vajon megéri-e ez az ő háztartásuknak hosszú távon. Részletesen fogjuk elemezni azokat a kérdéseket, amiket ügyfeleinktől kaptunk, kitérve a napelem ár és megtérülés tényezőire, segítve ezzel a beruházás előtt állókat.


1. Napenergia fogalmai

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a napelem rendszer és mennyibe kerül egy ilyen beruházás, szükséges tisztában lennünk a téma egyes fogalmaival is. Ezzel a cikkel egy laikus is igazán beleáshatja magát a napenergia és a napelemek világába, láthatja azt, hogy mik lehetnek az esetleges buktatói és megtalálhatja a helyes utat a napelem árak útvesztőjében is. Nézzük meg, miért is ez a szinte leggyakrabban alkalmazott alternatív energia.

Mi az a napenergia, és miért jó?

A napenergia jelenleg a 2. leggyakrabban használt alternatív energia, azonban a piac gyors növekedésének köszönhetően egyre nagyobb teret hódít. Ennek a fajta megújuló energiának a hasznosítása nagyjából egyidős magával az építészettel, mert már az ókori görögök, kínaiak is alkalmazták. Már akkoriban rájöttek, mennyire fontos energiaforrás, bár akkor még nem tudták, hogy a Földet érő 1 órányi napsütés több energiát ad, mint amennyit 1 év alatt elhasználna az egész emberiség.
Mi is az a napenergia? A Nap hő és fény formájában éri el a Földet, az így kifejtett energiát az őskortól fogva használják az emberek aktív vagy passzív módon. A napenergia segítségével másodpercenként átlagosan 1.000 Joule energia éri a földfelszínt négyzetméterenként, tehát percenként 60 kW teljesítmény érkezik az űrből teljesen ingyen. Ez egy központi fűtési rendszer vagy ipari felhasználásra kialakított kazán átlagos teljesítményének felel meg. De mit is jelent ez számokban kifejezve? Ha a napelem a napenergia teljes teljesítményét képes lenne felvenni, akkor segítségével képesek lennénk egy óra alatt akár:

144.000 csésze kávé lefőzésére, vagy

6000 mobiltelefon teljes feltöltésére, vagy

350 adag fagyasztott félkész étel mikrohullámú sütőben való felmelegítésére

Napenergia előállításának fontos fogalmai

A naperőmű egy gyűjtőfogalom, a megújuló energiaforrásokat felhasználó erőműveknek a napsugárzás energiáját hasznosító csoportja. A hagyományos erőművekkel ellentétben nem termel szén-dioxidot, így a napenergia termelése nem járul hozzá a globális felmelegedéshez, ami manapság minden ember számára fontos tényezővé vált. A napelem és a napkollektor is általában a tetőn van, mindkettő értelemszerűen napenergiát használ, de van azonban néhány fontos különbség, amelyet fontosnak tartunk egy kicsit jobban kifejteni.

Különbség a napkollektor és a napelem között

Napkollektor egy tetőre szerelve
Napkollektor
Napelemek egy tetőre szerelve
Napelem

A napkollektor a napenergiát egy külső egység segítségével gyűjti össze, majd közvetlenül hasznosítja. A tetőre szerelt külső egységek tárolórendszerében, ami csövekkel megoldott, víz vagy fagyálló tulajdonságokkal rendelkező folyadék kering. Amikor ezt a csőrendszert a napsütés közvetlenül érinti, hatására felmelegszik a benne lévő folyadék, és az így nyert hőenergia segítségével lehet az épületet fűteni, hűteni, meleg vízzel ellátni. A napkollektorok a kontinentális éghajlattal rendelkező területeken leginkább csak átmeneti fűtőtechnológiaként szokták alkalmazni az átmeneti (tavasz, ősz) időszakokban.

Míg a napkollektor összegyűjti és tárolja a hőenergiát, addig a napelem árammá alakítja át a napenergiát. Egy darab napelemcella 0,5 Volt feszültséget képes létrehozni, vagyis ahhoz, hogy egy teljes háztartást ellásson árammal, több cellára, napelemre lesz szükségünk. Egy átlagos háztartás áramszámlája havonta megközelítőleg 19.000 Ft. Ezt 14 db Bauer Solartechnik 370 Wp teljesítményű napelemmel lehet kiváltani (a napelemek teljesítményét Wp-ben, azaz Wattpeak-ben mérjük). Befolyásoló tényező az is, hogy milyen tájolású a tetőnk, és meghatározó tényező a lakóhelyünkön a napsütéses órák száma is. A cellákba a védőüvegen keresztül beérkező sugárzás találkozik az ott található szilícium réteggel, ezután elnyelődik, így generálva szabad elektronokat. Ezek mozgása által jön létre az elektromosság, amely jelenséghez nem feltétlenül szükséges napfény, mert bármilyen megfelelő spektrummal rendelkező fényforrás esetén működik. Ebből is látszik, hogy tévhit, ha nem süt a nap, akkor nem termel a napelem.

Napkollektor

Összegyűjti és tárolja a hőenergiát.

Épület fűtésére, hűtésére és vízmelegítésre használható.

Napsütés melegíti a folyadékot.

Napelem

Árammá alakítja a napenergiát.

Bármilyen elektromos eszközt elláthatjuk árammal vele.

Nemcsak napsütésben termel energiát.

Fontos kiemelni, hogy egyenáramot képes tárolni a napelem rendszer, ami közvetlenül még nem hasznosítható számunkra, ezért ebből a kis feszültségű energiából egy inverter segítségével váltóáramot kaphatunk. Így lesz működőképes minden háztartási berendezésünk és eszközünk otthonunkban.

Mono vs. poli?

Jelenleg kétféle panel közül választhatunk: léteznek az úgynevezett monokristályos napelemek, valamint a polikristályos panelek. A monokristályos szerkezetek előállítása ugyan bonyolultabb, de a számítások szerint akár 8-9%-kal is több energiát képesek előállítani. Egyes felmérések szerint a teljesítményben tapasztalható különbséget inkább abban lehet mérni, hogy melyik fajta napelem, melyik égövön termeli az energiát.

A monokristályos gyártási költségei drágábbak, de magasabb a hatásfokuk. A polikristályos szerkezet összeállítása során kisebb kristályokból rakják össze a napelemet, így ennek az előállítása valamivel gyorsabb és kevesebbe is kerül.

2. Mikor válasszuk a napenergiát?

Napelem megtérülés mesterfokon

A napelem árak tekintetében egy ilyen beruházás átlagosan 1-3 millió forintig terjed, melyre akár állami támogatás vagy különböző pályázatok is igénybe vehetőek. A jelenleg aktuális Otthonfelújítási támogatáshoz lehetőség van előminősítésre a honlapunkon keresztül, amellyel szeretnénk megkönnyíteni az ügyfeleink helyzetét az igénybevételével kapcsolatban. Teljes körű pályázati koordinációra is van lehetőség cégünknél, ezzel szeretnénk a sikeres pályázat esélyét növelni. Mivel a cél az, hogy sikeresen tudjon pályázni mindenki, így ha egy adott ponton arról kapunk visszajelzést, hogy valamiért nem felelne meg valaki, akkor azt jelezzük és támogatást nyújtunk a módosításban.

Egy háztartás villanyszámlája átlagosan havonta 10-20 ezer forint körül mozog. Ehhez 2,5-5 kW közötti rendszer kiépítésére van szükség, ami nagyjából 14 panelt jelent. A rendszer telepítését azoknak a háztartásoknak ajánljuk, akiknek átlagosan havonta 10 ezer forint felett van a fogyasztásuk, ugyanis tudjuk, hogy a napelem megtérülés is fontos szempont egy ilyen beruházásnál. A napelem árak a rendszer méretétől függnek. Az előbb említett példánál maradva, ez a 14 paneles beruházás egy 1,5-2 milliós napelem telepítési ár mellett közel 8-9 év alatt térül meg. Nagyobb rendszereknél 9 évre tehető a napelem megtérülés, mely nagyobb, mondjuk egy 50%-os támogatással már rögtön 4-5 évre csökken.

Napelem rendszer egy családi ház tetején

10 ezer forint alatti, tehát 6-8 ezer forint körüli összegű villanyszámla esetén pedig egy 50%-os támogatással még mindig érdemes belevágni a fejlesztésbe, hiszen 6-7 évre csökken a napelem megtérülés ideje.

Egy ilyen rendszer kiépítése körülbelül 28 négyzetméternyi területet igényel a tetőn. Ha egy adott ingatlan villanyszámláját váltja ki, akkor az esetek 90%-ában többnyire nincs gond a rendelkezésre álló tetőfelülettel. Amennyiben emellé még nagy fogyasztású fűtési rendszert is szeretnénk beletenni ott már adódhatnak problémák, de egy jó szakértő felhívja a figyelmet a bővítési lehetőségekre. Mint minden építészeti munka esetén, itt is érdemes a legjobb szakembert és minőségi anyagokat választani, hiszen 30-40 éves, hosszú távú beruházásról beszélünk.

Napelem megtérülés gazdaságilag

Egyáltalán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a napelemes rendszer telepítése egy életre szóló befektetés. A szakszerűen kiépített napelemek által nem vagyunk tovább kitéve a szolgáltatók áremelésének sem. A háztartási felhasználású napenergiánál az elektromos energia felhasználása ráadásul növelhető úgy, hogy a ház vagy lakás fenntartási költségei mindeközben még akár csökkenhetnek is. A nagyobb kiadást követően később már csak kisebb fenntartási költségekkel kell számolni.

A napelem megtérülés nemcsak a fent említett pontokban mérhető, hanem emeli az ingatlan értékét és a fenntartható jövőért is sokat tettünk azzal, hogy megújuló energiaforrást helyeztünk fel otthonunkra. Ugyanis a környezettudatos gondolkodás és viselkedés kimondottan fontossá vált az utóbbi években a jövőnket nézve. Egy napelemes beruházás nagy hatással van a környezetvédelemre is az adott háztartás költségeinek csökkentése mellett. A napenergia felhasználása ugyanis „tiszta”, „zöld” energiatermelést tesz lehetővé, ezáltal pedig nem szennyezi a környezetünket, nem jár szén-dioxid-kibocsátással. Jó hír tehát, hogy a napelemes rendszerek működésekor semmilyen levegőszennyezés nem tapasztalható, így még gyermekeink számára is értéket teremt.

Családi ház terve napelemmel felszerelve

Mik lehetnek a rossz kivitelezés buktatói?

Az anyaghibákból, rossz tájolásból és még több tényezőből adódóan a jelenleg legszélesebb körben használt napelemek hatásfoka mindössze 11 és 18% közé esik. A díjmentes helyszíni felméréssel, amit minden ügyfelünknek biztosítunk ezen hibák elkerülhetőek és a legtöbb problémára megtalálhatjuk a legjobb megoldást. A fejlett, mono kristályos napelemek viszont már stabilan hozzák a legalább 18%-os hatékonyságot, amely laboratóriumi körülmények között akár 25% is lehet.

Egyes tetőtípusok kevésbé alkalmasak napelem rendszer rászerelésére, ilyen például, ha kémény vagy úgynevezett „kutyaól” van a háztetőn vagy éppen valami árnyékolja azt. Azonban egy jó szakember erre is tudja a megoldást, mert ha ellátja teljesítmény-optimalizálókkal az adott paneleket, akkor a működésük zavartalanul folyhat.

Elhanyagolhatatlan szempont, hogy a kiépített rendszer nagy része legyen árnyékmentes, ugyanis az árnyékosság növelheti a költségeket és a napelem megtérülési ideje is hosszabbodhat.

3. Napelem garancia és minőség

Milyen a jó minőség egy napelemnél?

Egyáltalán mi a jó minőség? Egyszerűen fogalmazva egy termék minőségibb, mint a másik, ha az jobban teljesít valamiben, például tartósabb, megbízhatóbb. Gyakran az árral azonosítjuk a minőséget, de ez a kettő nem egyenesen arányos, hiszen lehet valami drága és mégis rossz minőségű. Ez a napelem rendszereknél sincs másképp. A minőséget abban mérjük egy napelemnél, hogy megfelel-e az előírásoknak, hosszantartó megoldást nyújt-e és hiba nélkül működik-e a rendszer, megfelel-e a vevő elvárt igényeinek, valamint valójában megfelel-e a várható igényeknek.
Az ügyfél-visszajelzések alapján a megbízhatóság (minőség), a napelem árak (jó ár-érték arány) és a gyorsaság (biztos és gyors ügyintézés) fontos együtt állása szükséges ahhoz, hogy megfelelőnek érezzük a kiválasztott napelemeket forgalmazó céget.

Németország egyik legismertebb napelem gyártója által forgalmazott BAUER Solar napelemek garantálják a minőséget. A német árucikkekkel kapcsolatban azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal tartósabbak, mint versenytársaiké, ez a napelemeknél is hasonlóképpen működik. Az ottani időjárási viszonyok miatt sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve a BAUER Solar panelek, mint az összes többi a piacon. Az ott lévő erősebb szeles idő és sűrű jégeső miatt kimondottan figyelnek, hogy az ilyen, – számunkra – szélsőségesebb időjárási viszonyok között is törhetetlenek legyenek a napelem rendszereik. Ezért a folyamatos terheléses tesztekenen extrémebb körülményeknek teszik ki a paneljeiket, hogy még ellenállóbbak legyenek és kibírjanak akár 30-40 évet is egy háztartásnál anélkül, hogy cserélni, javítani kellene. Így az időjárási viszonyok miatt nem kell félni attól, hogy kiesés várható.

Az említett panelek gyártója, a német BAUER Solar GmbH, mely az európai naperőmű piac egyik legrégebbi és legmeghatározóbb napelem rendszereket fejlesztő, építő és üzemeltető cége. A cég múltjára való tekintettel biztosak lehetünk benne, hogy ha ezt a típust választjuk, mindig lesz kihez fordulnunk garanciális ügyeinkkel, feltéve ha előfordul ilyen jellegű probléma. A piacon rengeteg kis cég van jelen, akikről nem tudni, hol lesznek pár év múlva, így az ő esetükben ez igencsak bizonytalan, ha pedig ezeknél a rosszabb minőségű paneleknél megjelennek a meghibásodások is, akkor a befektetésünk már nem is tűnik olyan hosszú távúnak és költséghatékonynak. Ezért is szavazunk a magas minőségű BAUER Solar napelemre, amelyeknek kizárólagos magyar forgalmazója az Optimum Solar, amely ráadásul 100% pénzvisszafizetési hozamgaranciát is vállal távfelügyeleti szolgáltatás mellett. A távfelügyeleti szolgáltatás arra szolgál, hogy szakemberek az inverter teljesítményének adatait folyamatosan monitorozzák, ezzel is biztosítva a napelemes rendszer optimális működését.

Azt, hogy mennyire jó vagy sem egy adott panel, leginkább a garanciában mérhető, ugyanis a napelem garancia adja a legnagyobb különbséget. Mindenki olyan napelemes rendszert keres, amit megbízhatóság jellemez, és hosszabb élettartammal rendelkezik. Nincs is annál rosszabb, mint amikor a kifizetett napelem rendszer ára kidobott pénznek tűnik, és a jó befektetésnek hitt telepítésnél a várakozásokkal ellentétben idő előtt meghibásodások tapasztalhatóak vagy még a 10 évet sem bírják ki.

Napelem garancia

Mi abban hiszünk, hogy egy telepítés minimum 30-40 évre szóló beruházás egy háztartásnak, hiszen itt jól megmutatkozik, hogy miért is van hatalmas jelentősége annak, hogy a napelem garancia az adott gyártónál hány évre vonatkozik. Ez alatt az idő alatt viszonylag ritka eset, hogy komolyabb gond jelentkezik a telepített rendszerben. Nem elhanyagolható tény, hogy az emberek itt is, akárcsak más termékeknél, szem előtt tartják és sorsdöntő szempont lehet a kivitelező cég kiválasztásánál, hogy a későbbiekben is legyen kihez fordulni a problémákkal.

A következő ábra jól mutatja, hogy miben tud többet egy BAUER Solar napelem a társainál, de a kép alatt meg is magyarázzuk a lényegi különbségeket:

Bauer napelem garancia kordináta rendszerben ábrázolva

Milyen probléma adódhat 30-40 év alatt?

Legjobb esetben, azaz egy jól működő napelem rendszernél, csak egy inverter csere esedékes 30 év eltelte után. Ezzel biztosan lehet számolni, de más költségnek nem kellene felmerülnie.


Ez így egész jól hangzik, igaz?

Azonban tapasztalataink sajnos nem ezt a tendenciát mutatják. Mivel sok helyen éri idő előtt kár az egyes gyártók által felhelyezett paneleket, a garanciális ügyintézés pedig elmarad a várt ígéretektől, ezért sok ügyfél elpártol az eredeti gyártótól vagy forgalmazótól, és újat keres panasza érvényesítése érdekében. A BAUER Solar ezzel szemben nagyon fontosnak tartja, hogy ilyen meghibásodások ne fordulhassanak elő. Éppen ezért segítségképpen megnéztük és összegyűjtöttük a piacon lévő standard napelem garancia elemeket és összehasonlítottuk a BAUER Solar napelemével.

Minden panel rendszerre szokás egy alap termékgaranciát adni. Mit jelent pontosan a kifejezés? Ezt az adott gyártó vállalja a termék elektromos, illetve mechanikai meghibásodása esetén, hogy a garancia érvényesítésekor ingyenesen kijavítja azt. Ezek különböző időtartamra szólhatnak. Míg a BAUER Solar napelemekre 20 év termékgarancia vonatkozik, addig a BAUER Glass Glass esetében ez már 30 év, ellentétben egy átlagos napelemmel, amelyre csak 5-10 évet vállal a gyártó. Jelentős különbség, ugye?

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy hol marad a garanciális szerelés? Hiszen találkoztunk már mindannyian olyan esettel akár csak egy lakásfelújításnál, hogy a szakemberek nem a megfelelő módon látták el a feladatukat, ami aztán hibát, kárt okozott. A legtöbben a piacon 1-2 év szerelési garanciát adnak, de ez idő alatt nem biztos, hogy kijönnek a szerelési bakik. Azonban már egy 5 éves időintervallum is elég hosszú idő ahhoz, hogy lássuk, mindent jól végzett-e el a szolgáltatónk. Az Optimum Solar éppen ezért például 5 éves szerelési garanciával dolgozik, ami újabb jó pont a választásnál. Tehát 2-0 a BAUER Solar napelemnek.

A rossz szerelés következménye lehet a csökkenő teljesítmény. Erre találták ki a teljesítménygaranciát, amely időtartam alatt a gyártó vállalja, hogy a napelem megadott év múlva is legrosszabb esetben a névleges teljesítménynek meghatározott %-át fogja teljesíteni. A könnyebb értelmezhetőség miatt hoztunk konkrétumot is: a BAUER Solar Glass Glass napelemre a megbízható német minőség miatt 30 év termékgaranciát ad a gyártó, megfejelve azzal, hogy a 30 év alatt még 87%-os teljesítménygaranciát is vállal a napelem rendszereire. Ezzel szemben az átlagos teljesítménygarancia maximum 80% szokott lenni, tehát jelentős különbséget tapasztalhatunk ezen a téren is. A hatékonyabb tesztelés mellett a napelem garancia és napelem ár is fontos szempont. Mivel egy napelemes rendszer 30-40 év élettartammal rendelkezik, ezért fontos figyelembe venni a gyártó vállalásait is a panelekre, anyagokra.

A piacon egyébként átlagosan 20-25 év teljesítménygaranciával találkozhatunk, ezért is kiemelkedő a BAUER Solar mindennemű garancia. Így biztosít minket zökkenőmentesen 30 éves beruházásról.

Optimum Solar Piaci átlag
Szerelési Garancia

5 év

1-2 év

Termék­garancia

Bauer Solartechnik napelem: 20-30 év

10-12 év

Teljes­ítmény­garancia

Bauer Glass-Glass napelem: 87%-os

80%-os

Egy további hasznos gyártói garancia lehet mérvadó, mégpedig az anyagokra vállalt minőségmegőrzés. Normál esetben a rögzítésnél az anyagokra a napelem megtérülés ideje alatt teljes körű garanciát vállal a gyártó, ahogy azt a BAUER Solar is teszi. A legtöbb alkalommal mégis csak 10-12 évet adnak az ügyfeleknek más gyártók reklamációra.

Vizsgálatunkból tisztán látszik, hogy egy életre szóló befektetést kötünk, amikor napelem rendszert vásárolunk. Egy családi háztartás esetében pláne fókuszban van a napelem megtérülés, tehát akkor van az egésznek értelme, ha az igényfelmérés után is azt kapjuk meg, hogy kellő időn belül megtérül ez számunkra. Összességében elmondható, hogy a megbízható BAUER Solar napelem ár-érték arányban is megfelelő választás, hiszen a német minőség garantálja a szakértelmet is.

Napelemes rendszerek távfelügyelete