Kiváló minőségű napelemes rendszerek

az Ön igényeivel, a Mi szakértelmünkkel.

Napelemes rendszerek

7. Szigetüzemű napelemes rendszerek

Az ilyen típusú napelemes rendszereket azért hívják így, mert mindentől független, önálló működésre képesek. Ebben különböznek a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerektől, melyek működéséhez mindenképpen szükség van a közüzemi elektromos hálózathoz való csatlakozásra.

Egy szigetüzemű napelemes rendszereknél kizárólag annyi energiával rendelkezhetünk, amennyit a rendszer megtermelni képes, a megtermelt energiát pedig akkumulátorokban tárolhatjuk a későbbi felhasználásig.Hogyan épül fel egy szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszer részei:

- napelemek
- akkumulátortöltő elektronika, melyet számos esetben az inverterbe építenek be
- akkumulátortelep
- inverter (abban az esetben, ha váltakozófeszültségű fogyasztókat használunk)

Rendszerünkben az energia megtermelését a napelemek végzik, a termelt energia pedig az akkumulátortöltő elektronikán keresztül jut az akkumulátorokba, ahol eltárolódik. Az akkumulátorokból többféle módon nyerhetjük ki az energiát. Ha kevés és egyszerű fogyasztónk van, előfordulhat, hogy rendszerünk nem tartalmaz invertert. 12V vagy 24V egyenfeszültséggel működő fogyasztók esetén elegendő egy jobb töltésvezérlő elektronika is rendszerünk irányításához. Ebben az esetben ez az elektronika gondoskodik fogyasztóink védelméről.

Inverterre akkor van szükségünk, ha hagyományos, “konnektorba dugható” fogyasztóink is vannak, amelyek működtetése 230V-os váltakozó feszültséget igényel. Számos inverter fajta közül választhatunk az ár és a felhasználási terület függvényében. Érdemes figyelnünk arra, hogy a legolcsóbb inverterek által előállított feszültség nem felel meg minden háztartási gép számára, akár tönkre is teheti azokat.Mikor döntsünk a szigetüzemű napelem rendszer telepítése mellett?

A szigetüzemű napelemes rendszer telepítése olyan esetekben szükséges, amikor nincs lehetőségünk a villamos hálózatra történő csatlakozásra, vagy egy ilyen csatlakozás kiépítése túlságosan költséges lenne.


Egy szigetüzemű napelemes rendszer kiépítésének költsége legalább 50%-al meghaladja egy hasonló teljesítményű, hálózatra visszatápláló napelemes rendszer költségét, egyes esetekben akár annak kétszeresébe is kerülhet. A nagy árkülönbség egyik fő oka az akkumulátorok magas ára, valamint az ilyen rendszerekhez szükséges inverter típusa, mivel azt az előforduló legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszereknél nincs ilyen megkötés.Mennyi energiát szolgáltat egy szigetüzemű napelemes rendszer?

A telepítendő napelemes rendszer méretében nincsen felső határ, azt legtöbbször a felhasználás módja, valamint a kiépítésre szánt összeg határozza meg. Egyes esetekben a telepítésre felhasználható felület nagysága is meghatározza a napelemes rendszer méretét.Hogyan méretezzünk egy szigetüzemű napelemes rendszert?

Ha olyan rendszert szeretnénk telepíteni, ami megfelel az elvárásainknak, akkor a majdani felhasználást kell szem előtt tartani a méret meghatározásánál. Érdemes végiggondolnunk, hogy milyen fogyasztóink vannak a rendszerbe kötve, mekkora ezek teljesítménye, használati idejük és annak gyakorisága. Ha ezeket tisztáztuk, akkokr már kellő információt gyűjtöttünk a rendszer méretének meghatározásához.

Háztartásunk energiaszükségletét úgy számolhatjuk ki, hogy összeadjuk a fogyasztásokat, és az előreláthatólag legnagyobb fogyasztású nap esetét figyelembe véve megkapjuk Wh-ban a szükséges energia mennyiségét (pl. 100Wh).

Végig kell gondolnunk, hogy hány nap tartalékkal szeretnénk rendelkezni, ha a kiszámított mennyiséget szeretnénk több napon át is felhasználni, abban az időszakban, amikor nem süt a Nap. Meg kell szoroznunk a becsült elfogyasztandó energiamennyiséget a tartalékolási napok számával (3x100=300Wh). Így megkapjuk, hogy mennyi energiát szeretnénk fogyasztani, viszont ennek eléréséhez ennél többet kell betáplálnunk a rendszerbe, mivel számos helyen szükségszerűen veszteségesen történik a rendszerben az energia tárolása és továbbítása (pl. vezetékeken keletkező, akkumulátorok töltési veszteségei, a töltő hatásfoka).
Az akkumulátorok élettartamát azzal növelhetjük, ha nem merítjük le azokat teljesen. Ezt a legtöbb esetben figyelembe veszik az elektronikai szabályzó eszközök is és az akkumulátorokat csak adott %-ig engedik lemerülni. Ezt is figyelembe kell vennünk az akkumulátortelepek méretezése során.
A fogyasztást Wh-ban számítottuk ki, az akkumulátorok kapacitását pedig úgy tudhatjuk meg, hogy a telepet alkotó akkuk egyikének feszültségét összeszorozzuk az Ah-ban megadott kapacitásával. Az így kapott értéket még össze kell szoroznunk a telepet alkotó (lehetőleg egyforma!) akkumulátorok számával, hogy megkapjuk a Wh-ás kapacitást, amit össze tudunk hasonlítani a fogyasztással (pl. 2x300=600Wh, 12V-os akkuból egy db. 50 Ah-s adja ki a 600Wh-t, de érdemes egyel nagyobb mérettel kalkulálnunk az említett, rendszerben fellépő veszteségek miatt, tehát a példában szereplő rendszer esetén legalább egy 60Ah-s eszközre van szükségünk).

Az akkumulátortelep méretének meghatározása után nézzük, hogy mekkora inverterre van szükségünk. Az inverter méretezésénél a fő szabály, hogy az egy időpillanatban elképzelhető legnagyobb fogyasztásra legyen méretezve. Az inverter szükséges, minimális névleges teljesítményének meghatározásához adjuk össze minden olyan berendezés teljesítményét, amelyek egyszerre működhetnek a valós fogyasztási helyzetben. Vegyük figyelembe, hogy ennél nagyobb inverterre van szükségünk, ha nagy árammal induló berendezéseket használunk. Ilyenek például a nagy teljesítményű forgó gépek (flex, porszívó, stb.) vagy a laptopok tápegysége. Ilyen esetben olyan invertert kell beszereznünk, ami nem kapcsol le ezen berendezések elindulásakor.

Végül pedig maguknak a napelemeknek a teljesítményét kell kiszámítanunk. Ennek meghatározásakor tisztáznunk kell, hogy télre méretezünk, vagy nyárra (Magyarországon a napelemekkel télen termelhető energia csak mintegy 20%-a a nyárinak.), az elfogyasztandó energiát hány nap alatt kell megtermelnünk, valamint van-e bármilyen lehetőségünk kiegészítő energiatermelésre (aggregátor, szélkerék).

Ha napelemes rendszerünket mindennapos használatra tervezzük, akkor minden nap meg kell termelnie az elfogyasztott energiát, ha viszont csak hétvégén vesszük igénybe a rendszert, akkor a hétköznapokon van lehetőség megtermelni a hétvégén elfogyasztandó energiát.

Nagyvonalakban egy ilyen folyamat során határozhatjuk meg egy szigetüzemű rendszer méretét. Mindezek alapján láthatjuk, hogy minden rendszer teljesen egyedi paraméterekkel rendelkező lesz, mert más-más a felhasználás területe és annak jellemzői. Honlapunkon pontosan azért nem szerepelnek előre összeállított, tipikus rendszerek, mivel ezek megépítése mindig az egyedi jellemzők függvénye. Ha konkrét igénye vagy bármilyen kérdése merül fel a szigetüzemű napelemes rendszerekkel kapcsolatban, keressen meg minket, és közösen, a részleteket átbeszélve kialakítjuk az Ön igényeinek legmegfelelőbb megoldást!


Megvalósítjuk napelemes álmait.

Minőség. Szakértelem. Garancia.

Optimum Solar Kft. - Minőségre optimalizált napelemes rendszerek!

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Weboldal fejlesztés:NETCLASS Kft. Grafika: VICZE TAS