Kiváló minőségű napelemes rendszerek

az Ön igényeivel, a Mi szakértelmünkkel.

Napelemes rendszerek

2. A napelem működése

A napelem általánosan elfogadott meghatározása: egy olyan eszköz, amely a napsugárzást elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye számos tényezőtől függ: mérettől, típustól, a napelemet érő sugárzás intenzitásától, valamint a fény hullámhosszától és beesési szögétől.


Fontos megjegyezni, hogy a napelem és napkollektor két különböző eszköz a napenergia hasznosítására. A napkollektor segítségével meleg vizet állíthatunk elő, a napelemes rendszerrel pedig villamos energiát termelhetünk.2.1 Napelem Kisokos

A fotocellák működési elvének megértéséhez először érdemes megismernünk azok építő elemeit, valamint a fény természetét. A napelem cellái két fajta anyagot tartalmaznak: p-típiusú és n-típusú félvezetőket. A pozitív töltéshordozók a p-rétegben, míg a negatív töltéshordozók az n-rétegben vannak többségben.A fotocella teljesítményét alapvetően három tényező határozza meg:

  • - a szolár-cella anyagának típusa és mérete

  • - a fény intenzitása

  • - a fény hullámhosszaAz egyszerű, szilíciumkristály alapú cellák a napsugárzásnak legfeljebb 25%-át tudják elektromos árammá alakítani, mivel az infravörös tartományban túlságosan kicsi a fény energiája ahhoz, hogy ionizálja a félvezető atomjait. A polikristályos szilíciumból álló cellák hatásfoka 20 % körül mozog, az amorf szilíciumcelláké pedig még a 10 %-ot sem éri el. Egy tipikus szilíciumkristály alapú szolá rcella 1.5 W / 100 cm2 teljesítményt ad le 0.5 V DC feszültség és 3 A áram formájában, abban az esetben, ha teljes felületét éri a nyári napsütés. Az értékekből látható, hogy a cella leadott teljesítménye szinte egyenesen arányos a napsütés intenzitásával. Másik fontos tulajdonsága a szolár celláknak, hogy a cella feszültsége független annak méretétől, továbbá a feszültséget nem befolyásolja a fényintenzitás változása sem. Így elmondhatjuk, hogy a szolár cella áramerőssége egyenes arányban áll a cella méretével és a fény intenzitásával.


Mindebből következik, hogy ha különböző napelemeket szeretnénk összehasonlítani, akkor az áramerősség / felületegység (A / cm2) érték lesz segítségünkre. Az összehasonlításra bizonyára szükség lesz, mivel a szolár cellákat számos méretben és formában állítják elő, melyek a felhasználási módjának függvényében változnak a kisebb (akár bélyegnyi) méretűektől a több 10 centiméteresig. A cellákat egymással összekapcsolva szolár modulokat képezhetünk. Maga a napelemes rendszer tulajdonképpen ezekből a modulokból álló berendezés, kiegészülve az elektromos csatlakozásokkal, illesztési eszközökkel, teljesítményszabályozókkal és az akkumulátorokkal.Érvek a napelem mellett

Sokszor talán bele sem gondolunk, hogy a Földön általunk használható energiaforrások legnagyobb része a Napból származik, vagy az évmilliók során a Napból érkező energiának köszönhetően létezik. A napelem az egyik legrugalmasabban használható, megújuló energiát hasznosító eszköz. Szinte bárhova, akár háztetőre is felszerelhető, míg például a szélerőművet csak szeles helyekre érdemes telepíteni. A rugalmas felhasználás és kis helyigény mellett a napelem másik hatalmas előnye, hogy villamos energiát állít elő, ami a leguniverzálisabb energiafajta. A napelem által hasznosítható energia egyaránt felhasználható fűtésre, hűtésre és világításra is. A napelemek mellett szól az is, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így alig igényel karbantartást, egyszerűen telepíthető bárhova és működése megbízható.


Így működik a napelem

A napelem a Nap sugárzási energiáját közvetlenül villamos energiává alakítja át. Az energia átalakítását félvezető anyag (szilícium) végzi el úgy, hogy a sugárzás villamos töltéseket hoz létre. Ezeket a töltéseket a kialakított villamos tér szétválasztja, és így a külső áramelvezető kontaktusokon keresztül ezek elvezethetők. A napelem a felületét érő sugárzás teljesítményének csupán egy részét képes hasznosítani. Ennek oka, hogy a Napból a Földre érkező fotonok energiája eltérő mennyiségű.


Megvalósítjuk napelemes álmait.

Minőség. Szakértelem. Garancia.

Optimum Solar Kft. - Minőségre optimalizált napelemes rendszerek!

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Weboldal fejlesztés:NETCLASS Kft. Grafika: VICZE TAS