2021. Október 28.

Napelemet szeretnék, de támogatással.
Melyiket válasszam?
Napelem-támogatási kisokos

5 perc olvasási idő

napelem támogatás

Ha eddig is akartunk napelemet a háztetőnkre, akkor itt az idő, hogy gyorsan döntésre jussunk. Akik pedig eddig nem akartak, jól teszik, ha átgondolják a dolgot – elég csak megnézni az egymás után érkező rossz híreket. Persze, józan keretek között kizárhatjuk a külvilágot a családi életből, hogy nem visszük haza a negatívumot, átkapcsolunk a hírekről, de van egy dolog, ami zsinóron közelít a családunkhoz és nem lehet becsukni előtte az ajtót: ez az áram ára, ami világszerte fokozatosan és megállíthatatlanul emelkedik. Igen, gyorsan mondhatjuk, a magyarok szerencsések, hiszen a rezsicsökkentés védi a lakossági fogyasztót. Ám még ezzel együtt is növekszik az áram ára, mert egy ponton túl mindenkinek emelni kell az árat. Az áremelkedés kihat az élet szinte minden területére, hiszen a különböző termékekre egyre inkább megnyúló várakozási idő a globális készlet- és alapanyaghiányok miatt alakulnak ki, ami szintén ár növelő hatású. Pluszban az infláció minderre még rárak egy lapáttal, olyannyira, hogy a szakértők már a karácsonyunkat féltik.


Ha tehát ugyanabból a havi családi büdzséből többet kell kifizetni a szokásos dolgainkra, akkor adódik a kérdés, hogy miként lehet hosszútávon kiküszöbölni az egyes tételek esetében megemelkedő összegeket. A jövőre gondolva sokan a napelem mellett döntöttek, ezzel elérhető a 0 forintos villanyszámla, ami a havi rezsi egy jelentős tételének a lenullázását jelenti. Nem meglepő így, hogy egyfajta napelem-boom tapasztalható hazánkban, amit a különböző támogatások is hajtanak – rögtön van kettő is, ami nagyon kedvező feltételek mellett teszi lehetővé, hogy a háztetőn napelem csillogjon.

A fentiekben ismertetett baljós árnyak közepette szerencsések a magyarok, hogy jelenleg kettő nagyon kedvező támogatási lehetőség is rendelkezésre áll a napelemes beruházás megvalósítására, de ahogy lenni szokott az ördög ezúttal is a részletekben bújik. Lássuk hát azokat a bizonyos fontos tudnivalókat!

100%-ban vissza nem térítendő napelemes támogatás – túl szép, hogy igaz legyen?

Bombaként robbant a hír, hogy ingyen napelemes pályázat fog megjelenni, tehát tényleg ingyen kaphatunk napelemet a háztetőre. Már a meghirdetéskor jelezte a kiíró, hogy az alacsony jövedelmű családok a kedvezményezetti kör, annak érdekében, hogy a napelem ne csak a gazdagok kiváltsága legyen. Már most túljelentkezés van, ami magával hozza azt, hogy kisebb valószínűséggel lehet nyertes a pályázatunk – ha egyáltalán megfelelünk a jövedelemmel kapcsolatos feltételeknek. További hátránya a pályázatnak, hogy rendszerkorlátozással adják csak a támogatást (5 kWP). Végezetül, a napelemekkel kapcsolatban az egyik legtöbbször elhangzó részlet a bruttó vs. szaldó elszámolás, ami e pályázat esetében kérdéses, tehát nem lehet tudni, hogy a nyertes pályázat esetében melyik elszámolási rendszerbe esünk. Pedig egyáltalán nem mindegy, ide kattintva lehet olvasni a részletekről. A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy csábító a 100%-os támogatás, de lehetséges, hogy érdemes a másik támogatási formát választani, mert több érv szól mellette.

Otthonfelújítási támogatás – még mindig ez a favorit

A 2021 januárjában debütált Otthonfelújítási támogatás volt az egyik motorja a hazai napelemek ugrásszerű növekedésének, és azt mondhatjuk, hogy joggal. A pályázat népszerűsége töretlen, hiszen a beruházás értékének 50%-os visszaigénylését nagyon kedvező feltételek mellett teszi lehetővé. Például sokkal egyszerűbb pályázni, mint a 100%-os nál, nincs jövedelem korlátozás, tehát bárki pályázhat, akinek 25 év alatti gyermeke van és 1 éve az adott ingatlanban lakik. Az egyik legfontosabb előnye, hogy szaldó elszámolásban marad az igénylő és még rendszerkorlátozás sincs, tehát például 5 kW-os rendszernél, évi 6000 kWh teljesítménnyel kalkulálva 1 év alatt 250.000 Ft-ot lehet megtakarítani!

Most, hogy egyértelmű a kettő pályázat közötti különbség, jó, ha azt is átgondoljuk, hogy kivel szerződünk – legelőször keressünk rá az interneten, hogy mit írnak róla, a cég nyilatkozott-e már valaha. Tudakoljuk meg a napelemes cégtől, hogy milyen termékekkel dolgozik, mennyi garanciát ad rá – jó példákat olvashatunk itt. Mindenképpen érdeklődjünk a megtérülésről is, erre példát itt is olvashatunk. Ezek mind fontos szempontok abban, hogy ha támogatással (vagy anélkül) szeretnénk napelemet, akkor az megérje és kifizetődő családi befektetési döntéssé váljon, és valóban 0 forintos legyen a villanyszámlánk – meglepetések nélkül.