2021. Október 01.

Milyen napelemet válasszak?
- A jó minőségű napelem rendszer ismérvei -

7 perc olvasási idő

Egy prémium minőségű napelem hosszú távú partner

Kiválasztani a számunkra megfelelő napelem rendszert nem könnyű. Szerencsére ma már rengeteg jó minőségű napelemből válogathatunk, de így is körültekintőnek kell lennünk, hiszen a nagy választékban néha nehéz jó döntést hozni. Semmiképpen se alkudjunk meg, hiszen ez egy hosszú távú befektetés, és a mostani döntéseink megalapozzák az energiatakarékos és környezetbarát jövőnket. Hogyan találhatjuk meg álmaink napelem rendszerét? Adunk egy kis segítséget.


A minőség, mint fogalom

Akár néhány szóban is összefoglalható, hogy mitől lehet egy napelem rendszer jó minőségű: magas hatásfokú és teljes körű megoldást nyújt az igényeinkre, mindezt meghibásodás nélkül.

Nézzük meg ezt részletesen: tekintettel arra, hogy évtizedekre tervezünk egy napelem rendszer esetében, elengedhetetlen a megfelelő alapanyagok felhasználása a kivitelező részéről. Hiszen ez a hosszú élettartam kulcsa. Ki akarná, hogy a nagy összegért megvásárolt napelemeit egy elkerülhető hiba miatt 5 év múlva ki kelljen dobni?

Emellett a transzparens tájékoztatás valamint a gyors, pontos munkavégzés is elengedhetetlen elemei a kiváló minőségnek.

Általánosságban elmondható, hogy az ügyfelek a jó ár-érték arányt, az ügyintézés során a gyorsaságot, valamint a megbízhatóságot tartják leginkább szem előtt.

A napelem rendszer legfontosabb elemei

Ahhoz, hogy tudjuk mi romolhat el, tudnunk kell pontosan, hogy mik szükségesek egy napelem rendszer kiépítéséhez:

 • napelem panelek
 • egy inverter
 • a tartószerkezet
 • villamos anyagok

Mindezeknek a legmagasabb minőséget kell képviselniük ahhoz, hogy a napelem rendszer évtizedeken keresztül képes legyen hatékonyan üzemelni.

Ha igazán jó minőségű, megbízható és költséghatékony napelemben gondolkodunk, akkor a monokristályos változatot keressük. Ugyanis annak ellenére, hogy drágább és lassabb az előállítása, magasabb hatékonyságú - akár 8-9%-kal több energiát képes termelni más típusú napelemekhez képest. A legnagyobb hatásfokú napelemek közé tartozik.

Amennyiben a cég, akivel dolgozunk meg sem említi az invertert a beszerelendő dolgok között, kezdjünk el gyanakodni, hogy nem megfelelően választottunk. Az inverternek kiemelt fontossága van az áram átalakításában, ugyanis a napelem egyenáramot termel, amit pontosan ez a kis gép alakít át a háztartásban használható váltóárammá. Így láthatjuk, hogy valóban nélkülözhetetlen számunkra. Itt is fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk, nagy tapasztalatú gyártótól, hiszen így lehetünk biztosak a napelem rendszerünk hosszantartó, zökkenőmentes működésében.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Megszületik az ötlet, hogy áttérünk a környezetbarát áramellátásra, de nem tudjuk mire kell figyelni a megfelelő napelem és kiépítő cég kiválasztásánál. Íme néhány dolog, ami segíthet ebben:

 • Sok cég weboldalán már magunknak is kiszámíthatjuk, hogy megközelítőleg mennyibe kerülne saját háztartásunkra a napelem rendszer kiépítése. Ha mégsem sikerülne, kérhetjük az ügyfélszolgálat segítségét, amelyből szintén sok következtetést le lehet vonni a cég szolgáltatásának minőségének tekintetében.
  AJÁNLATKÉRÉS
 • A cég múltja. Vajon miért? Mert minél tekintélyesebb múlttal rendelkezik egy szolgáltató, annál nagyobb az esélye, hogy hosszú jövő áll előtte. Amely a mi szempontunkból a garancia miatt lényeges.
 • Érdemes utánajárni annak is, hogy milyen cég a beszállítója, milyen minőségű anyagokkal dolgozik. Itt is számít, hogy mekkora múltra tekint vissza a szolgáltató.
 • Szintén megér egy kérdést a kiválasztott cégnél, hogy milyen tesztelésnek vetették alá a napelemeket, hiszen ebből megtudhatjuk mennyire strapabíróak. Vegyük például a Bauer Solar GmbH-t: Európa legrégebbi napelem fejlesztő- és építő cége, amelynek magyarországi kizárólagos forgalmazója az Optimum Solar.
 • Anyagok tekintetében eldönthetjük, hogy milyen típusú panelt választunk.
 • Minden bizonnyal a weboldalukon feltüntetik, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkeznek - keressünk rá mindenképpen! A hiányuk is jelzésértékkel szolgál.
 • Telepítés előtt a választott cég végez előzetes felmérést a helyszínen? Ha azt állítják, hogy műholdról képesek voltak behatóan megvizsgálni a tetőt, akkor keressünk másik céget, mert az előzetes felmérés sokkal több ennél. A szakember ellenőrzi a villanyórát, a tető méretét, állapotát, valamint az ügyfél minden felmerülő kérdésére választ ad.
 • Nézzünk utána vagy kérdezzünk rá a garanciára. Több típus is van: alap-, termék- és teljesítménygarancia. Vajon mi a különbség köztük? Ebben a cikkben részletesen olvashatunk róla.
 • A garancián felül még a távfelügyelet is kiemelkedő szolgáltatás, amely a rendszergarancia teljes idejére biztosított, ez az Optimum Solar esetében 5 év, de akár 10 évre is bővíthető.
egy tetőn prémium minőségű napelemek, antracit tetőn prémium minőség napelemek
Egy prémium minőségű napelem hosszú távú partner

Melyik napelemet válasszuk?
(Napelem típusok)

Most lássunk egy összehasonlítást a különböző napelem panelek között.

 1. Monokristályos napelem
 2. Polikristályos napelem
 3. Hibrid napelem

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem a legjobb választás, ha a nagy hatékonyságot keressük - elérheti akár a 16-19% hatásfokot is! Továbbá a többi napelem típushoz hasonlítva sokkal jobban hasznosítja a közvetlen napfényt. Mivel ez a legrégebbi napelem típus, kiforrott technológiával rendelkezik.

Hátránya, hogy költségesebb az előállítása, valamint kisebb a teljesítménye felhős időben, és érzékeny a felforrósodásra. Megfelelő szakember szükséges a tájoláshoz, ugyanis ez a fajta napelem rendkívül érzékeny a dőlésszögre.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelem előnyei közé tartozik, hogy olcsóbb az előállítása, valamint jobban tudja hasznosítani a szűrt fényt.

Hátránya, hogy általánosságban alacsonyabb a hatásfoka, és kevésbé tudja felhasználni a közvetlen napsugárzást.

Hibrid napelem

A hibrid napelem főbb előnyei, hogy egyszerre termel elektromos- és hőenergiát, kevésbé érzékeny a túlmelegedésre, valamint ugyanakkora felületen több energiát termel.

Hátránya, hogy mivel egy bonyolult rendszer, a meghibásodások gyakoribbak, valamint az előállítása is költséges.


Reméljük cikkünk megkönnyíti a döntést a jó minőségű, megbízható napelem rendszer kiválasztásában, amelynek előnyeit évtizedekig élvezhetik az ügyfelek. Amennyiben további kérdése merült fel, keresse kollégáinkat bizalommal weboldalunkon vagy e-mailben.