2021. Szeptember 01.

Milyen előnyökkel jár a prémium szolgáltatások és anyagok használata?

5 perc olvasási idő

Családi ház napellemekkel

Egy ilyen hosszú távú befektetésnél, mint a napelem rendszer kiépítése, a garancia megléte kiemelten fontos. Az ügyfél megnyugvását szolgálja, hogy egy felmerülő probléma esetén van kire támaszkodni. Még nagyobb bizonyosságot ad a hosszantartó felhasználhatóságra a magas minőségű anyagok használata a telepítésnél.

Kezdjük a folyamat elején.


Tervezés, felmérés, engedélyeztetés, kivitelezés - a kiépítés teljes folyamata

Megszületett a nagy döntés, és árajánlatot is kértünk. Sőt, már a helyszíni felmérés is megtörtént, mely alapján egy végleges ajánlat adásra került sor.
Mi történik ezután?

 1. Első lépés a szerződéskötés, majd a 10%-os előleg befizetése után szolgáltatónk benyújtja a napelemes kiserőmű csatlakoztatásának igényét a területileg illetékes elosztói engedélyeshez.
 2. Ezzel a tervezés fázisába léptünk, ahol a cég elkészíti a csatlakozási dokumentációt, amely tartalmazza a műszaki információkat és terveket a rendszer kialakítására, védelmére és üzemére vonatkozóan.
 3. Ezután kerül sor a beszerelés időpontjának egyeztetésére.
 4. Ezt követi a kivitelezés: a napelem rendszerünk telepítése, a távfelügyeleti rendszer kiépítése és a szerződésben foglalt összeg kiegyenlítése.
 5. Miután ez megtörtént, a szolgáltatónk készre jelenti a rendszert az elosztói engedélyes irányába, aki elvégzi a mérőhelyen a szükséges intézkedéseket.
 6. Ebben a lépésben kerül sor a mérőóra cseréjére - az új órák már képesek a fogyasztást és a termelést is mérni.
 7. És már be is üzemelhető az új rendszer!

A garanciánál is fontosabb - prémium termékek használata

Az inverter szintén elengedhetetlen része a napelem rendszernek. Segítségével alakul át a napelem által termelt egyenáram a hálózatban is használatos váltóárammá. Ezért mindenképpen válasszunk megbízható márkát. Pl. Fimer ABB-t vagy Huawei-t.

Okos otthonunkhoz vagy ha a napsütéses órák száma az ideális alatti, feltétlenül szükség van optimalizálóra. A Tigo által forgalmazott kis gép mindenképpen megkönnyíti az életünket.

Ahhoz, hogy paneleink a helyükön maradjanak, időjárási viszonyoktól függetlenül, feltétlenül szükséges a prémium villamos anyagok és rögzítések használata.

Mi a különbség a termék- és hozamgarancia között?

A hatásfok és a hozam fogalma gyakran szinonimaként használt a köznyelvben, ha napelem rendszerekről van szó, de valójában teljesen mást takarnak.

A hatásfok tulajdonképpen azt jelenti, hogy napelemünk milyen hatékonysággal hasznosítja a napsütést, és ez mennyire hasznosan alakul elektromos árammá. Laboratóriumi körülmények között 1000 Wattos besugárzásnak teszik ki a panelt derékszögben, és mindezt 25 Celsius fokon. Természetesen a valóságban ritkán fordul elő ez az ideális állapot, különböző környezeti hatások ezt befolyásolhatják. Mértékét %-ban szokás jelölni.

A hatásfokot a napelemek típusa is befolyásolja. Amint már említettük egy másik cikkünkben, a monokristályos napelemek hasznosítják legjobban a napsugárzást.

Milyen befolyásoló tényezők fordulhatnak elő?

 • dőlésszög
 • dőlésszög
 • tájolás
 • árnyékolás
 • egyéb környezeti hatások

A dőlésszöget a földrajzi elhelyezkedés nagyban befolyásolja. Magyarország, mivel a mérsékelt övben, az északi féltekén található, a 35%-os dőlésszög tekinthető ideálisnak.

Tájolás tekintetében a déli az, amelyet ideálisnak mondhatunk. Egy kis eltérés ugyan megengedett keleti vagy nyugati irányba (körülbelül 45%), mivel az csak minimális teljesítmény veszteséggel jár, de északi irányba semmiképpen sem éri meg a napelemek tájolása.

Magyarország térképe a napsugárzás elosztásáról
Magyarország térképe a napsugárzás eloszlásáról

Az árnyékolásnak szintén nagy jelentősége van, amennyire csak lehet, kerüljük el.
A további tényezők, amelyek ronthatják a napelem rendszerünk teljesítményét: füst, páratartalom, felhősödés, szmog, hőmérsékleti értékek. Például télen a hegyekben nagyobb a napsütéses órák száma a sík területekhez képest, hiszen a síkságon nagyobb a köd és a páratartalom, viszont nyáron ott nagyobb a napsütéses órák száma. Természetesen a téli időszakban a napsütéses órák száma általánosságban jóval alacsonyabb, de még így is termelnek áramot a panelek. Sőt, hóesés esetén sem kell aggódnunk, hiszen a panelek tükörsima felületéről könnyen lecsúszik.

A felhőborítottság átlagos havi értékei Magyarországon
A globálsugárzás átlagos havi értékei Magyarországon

A helyszíni felmérés során - többek között - ezeket vizsgálja meg a szakember, majd ezek alapján tudja kiszámolni a várható hozamot.

A hozam alatt - a napelem-piacon - a megtermelt elektromos áramot értjük. Mértékegysége: KWh (kilowattóra). Ezzel a szerződéskötéskor találkozunk először: a szakember feltünteti, hogy mekkora hozamra számíthat az ügyfél, és erre tér ki a hozamgarancia is, - a Bauer Solartechnik napelem gyártó akár 87%-os teljesítménygaranciát vállal a termékeire. Tehát, ha az általuk szolgáltatott napelem a vállalt teljesítménygarancia alatt teljesít, akkor a tulajdonos garanciális igénnyel élhet a gyártó felé. Az Optimum Solar pedig 100% pénzvisszafizetési hozamgaranciát vállal azokra a rendszerekre, amelyeket a cég épített. Ha az első év letelte utáni vizsgálatban kiderül, hogy az adott rendszer alulteljesítette az ígért hozamot, akkor különbözetet vagy bővítési lehetőséget ajánlanak fel az ügyfélnek.

Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon évente 1100 kWh árammal számolhatunk egy déli tájolású, 20-40 fok dőlésszögű, 1 kW-os napelem rendszernél. 2020-ban az átlagos évi fogyasztás 2275 kWh volt. Tehát, ha egy 2-3 kW-os rendszer képes megtermelni 2200-3300 kWh-t évente, akkor bizony bőven elérjük azt a 87%-os hozamot.

Diagrammokat elemző szakemberek

Mit jelent a távfelügyelet?

Az Optimum Solar díjmentes távfelügyeleti szolgáltatást biztosít a rendszergarancia idejére, amely 5 vagy 10 év. Ezen idő alatt a cég folyamatosan monitorozza az ügyfelek inverterének optimális működését, melyhez Wi-Fi kapcsolat szükséges. Természetesen itt kizárólag az inverter teljesítményére fókuszálnak a szakemberek.

Most, hogy már tudjuk mi a különbség a hatásfok és hozam között, valamint, hogy mit takar a távfelügyelet, könnyebben hozunk döntést a jövőbeni napelem rendszerünkről. Ha még így is bármilyen kérdés, kétség van bennünk, ne habozzunk megkérdezni leendő napelem szolgáltatónkat!