2023. Október 10.

HŐSZIVATTYÚS VÍZMELEGÍTŐK: NEM VÉLETLEN, HOGY A JÖVŐ ENERGIAHATÉKONY MEGOLDÁSA LEHET A HÁZTARTÁSOKBAN

perc olvasási idő

hőszivattyús vízmelegítő a garázsban

A hőszivattyúra alapozott energetikai rendszerek egyre népszerűbbek Magyarországon, ám ennek egyik megoldása még nem kapott nagy figyelmet, holott jelentős költségcsökkentő zöld megoldásról van szó. Érdemes megnézni a rezsiszámláinkat, ugyanis a háztartási energiafelhasználásból legnagyobb arányban – a fűtés után – a melegvíz előállítás részesül. Átlagban 30-50 liter melegvizet fogyasztunk, ennek durván felét például fürdésre használjuk. Éppen ezért bármely család esetében megfontolandó alternatívát jelenthet a hibrid működésre képes hőszivattyús vízmelegítő, amely energiahatékony működése révén nemcsak költségcsökkentő, hanem környezetbarát is. Lássuk a meggyőző érveket részleteiben is!


Mi is az a hőszivattyú és mi az a hőszivattyús vízmelegítő?

A hőszivattyú olyan készülék, amely a környezetéből (levegő, víz vagy föld) vonja ki a hőt, majd azt felhasználva melegíti fel a vizet. Ez a módszer rendkívül hatékony, mert sokkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos elektromos vagy gázos vízmelegítők, ráadásul semmilyen környezetkárosító hatása nincs.

A hőszivattyús vízmelegítő valójában az előbb ismertetett technológiára alapozott boilert jelent. Ezzel a megoldással a melegvíz szükséglet (pl. zuhanyzás, edények mosása, fűtés) hatékonyan és környezetbarát módon biztosítható. A hőszivattyús vízmelegítő, amely a hagyományos villamos- vagy gázos vízmelegítők helyett használható, valójában egy komplett rendszer, ami ráadásul hibrid módon működik: amikor a hőszivattyú révén nem melegítene vizet, akkor automatikusan átvált elektromos áramra, ezzel biztosítva a folyamatos melegvíz-ellátást.

Előnyök a háztartások számára:

Energia és költségmegtakarítás: A hőszivattyús technológia sokkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos fűtési-vízmelegítési megoldások, ami csökkenti a minden család életében jelentős tételként jelentkező energiaszámlákat.

Környezetvédelem: a csökkentett szén-dioxid kibocsátással hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Ez talán elsőre nem tűnik fontos szempontnak a gáz-alapú melegvíz előállítás alternatíváit keresők körében, pedig a környezetvédelem és környezettudatosság ebben az esetben is pénzben mérhető: egy hőszivattyús rendszerrel felszerelt ingatlan (legyen szó csak vízmelegítőről) amellett, hogy kisebb rezsi mellett tartható fenn, az ingatlanpiacon is többet ér. De a lakásvásárlásokat finanszírozó bankok is kedvezőbb hitelkonstrukciókat tudnak adni, ha „zöld” otthonról van szó vagy jelen esetben otthonunk energetikai rendszerének egyik központi eleme környezetbarát és energiahatékony.

Hosszabb élettartam: Általában hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos vízmelegítők.

A hőszivattyús vízmelegítők kiváló alternatívái a hagyományos villamos és gázos vízmelegítőknek. Mivel a készülék a környezet hőjét használja fel a víz melegítésére, így nincs szükség a hagyományos fűtőelemek használatára, amelyek gyakran jelentős energiapazarlással járnak. Ez azt is jelenti, hogy a kevesebb alkatrész miatt kisebb valószínűséggel hibásodnak meg, tehát a szervizköltségeik is alacsonyabbak lesznek.

hőszivattyús vízmelegítő a fürdőszobában

Mit jelentenek a hőszivattyúk költség oldalon?

Az egyik fontos tényező a beruházást megelőző kalkuláció készítésekor, ha figyelembe vesszük azt, hogy a jelenlegi szabályozás alapján a hőszivattyús megoldások kedvezményes áramtarifába tartoznak. Bár minden család más és más, és elsősorban az adott vásárló igényeihez szükséges méretezni a rendszert, egy átlagos család energiaigényét vizsgálva is elképesztő különbségek mutatkoznak.

Az egyik első és szembeötlő különbség a beruházási oldalon van: egy ilyen készülék és kapcsolódó átalakítási munkálatok költségei versenyképesek más otthoni, az energetikai rendszer fejlesztését, modernizálását célzó beruházásokkal, tehát nem luxus termékről van szó, mert hasonló áron lehet kapni, mint egy hagyományos kondenzációs kazánt.

Vegyünk példánkban kettő különböző családot:

János és családja négyen vannak, párjával kettő gyermeket nevelnek. Átlagosnál picivel több melegvizet használnak, ami azt jelenti, hogy naponta 250 liter a szükségletük. Hagyományos fűtési rendszerük van, azaz gázkazán melegíti a vizet. Jelenleg piaci áron veszik a gázt, mert nem esnek a rezsivédett körbe, ezért a havi számlájuk 26 ezer Ft körül mozog, ami éves szinten 319 ezer Ft-ot eredményez.

Esetükben nagyon megérné váltani a hőszivattyús vízmelegítőre, mert fogyasztásukat alapul véve az új készülékkel és rendszerrel is a kedvezmény feletti sávba esnének, csak éppen havi szinten 7200 Ft körül alakulna a rezsiköltség, ami egy évben 86 ezer forintot jelent összesen. Tehát durván 1/3-ára esne Jánosék rezsiszámlája, ha hőszivattyús vízmelegítőre váltanának.


A másik családban, Éváéknál szintén négyen vannak. Ők viszont spórolósabbak és takarékosabbak is, ezért náluk a teljes energetikai rendszer a házban elektromos áram alapú, tehát egyáltalán nem használnak gázt. Fogyasztásuk alapján ráadásul a kedvezményes kategóriába esnek, aminek köszönhetően 10.800 forint körül szokott lenni a villanyszámlájuk, amely évente összesen majd’ 130.000 forintos rezsiköltséget jelent.

Náluk szintén további rezsiköltség-csökkentést eredményezne a hőszivattyús vízmelegítő, mert a kedvezményes tarfiában a 10.800 Ft helyett csak 3600 Ft-ot kéne fizetniük. Éves szintén pedig Éváék rezsiköltsége is a harmadára zuhanna: 130 ezer helyett 40-44 ezer Ft lenne a számlájuk.

Az említett elképesztő különbségek magukért beszélnek, tehát egyértelmű, hogy a rezsiköltség egy hőszivattyús rendszerrel működő ingatlan esetében a legkedvezőbb.

Jogosan merül fel, hogy ennek a modern, jövőt jelentő melegvíz-előállítási megoldásnak tetemes beruházási költsége van, hiszen ezt is méretezni kell az adott család igényeihez. Valóban több fajta készüléket lehet kapni, ám a drágábbak sem jelentenek horribilis költségeket, ahogy fentebb írtuk, ám érdemes megtérülési időt számolni. A fenti két példában szereplő családoknál is meggyőző az eredmény ezzel kapcsolatban (729.900 Ft-os rendszer bekerülési költség mellett), mert:

A hőszivattyús vízmelegítő beruházás Jánoséknál a nem rezsicsökkentett gázfűtéses rendszerrel összehasonlítva ~2,65 éven belül, míg Éváéknál a rezsicsökkentett árammal működő rendszerrel összehasonlítva ~8,4 év alatt térül meg.

hőszivattyús vízmelegítő a fürdőszobában

A hőszivattyús vízmelegítők jelentős lépést jelentenek az energiahatékonyabb és környezetbarát otthonok felé és a fenti példák egyértelműen azt mutatják, hogy NAGYON versenyképes a hagyományos megoldásokkal. És bár a kezdeti beruházás nagyobb lehet, a készülék megtérülése hosszú távon szinte garantált.


Tegyen Ön is lépéseket a fenntarthatóság érdekében! Amennyiben szeretne többet megtudni a hőszivattyús vízmelegítők előnyeiről, kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Csapatunk készen áll, hogy segítse Önt a legmegfelelőbb megoldás kiválasztásában. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy otthonát környezetbaráttá és fenntarthatóbbá tegye!